Quantcast
Channel: Gjør Det Selv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 270

En glasskjærer er smart

$
0
0
En glasskjærer er et rimelig og smart verktøy. Skal du skjære mye glass, kan glasskjæreren spare deg for mye penger.
En glasskjærer er et rimelig og smart verktøy. Skal du skjære mye glass, kan glasskjæreren spare deg for mye penger.

Spar penger med en glasskjærer

Med en glasskjærer kan du spare mye penger ved selv å skjære glasset ditt, slik at det passer til målene du ønsker.

Det krever bare en glasskjærer og litt øvelse, så er du i gang.

Glasskjæreren er et smart verktøy. Det V-formede skjærehjulet på glasskjæreren risser et spor i glasset, slik at det er enkelt å knekke akkurat der du ønsker det.

Nøyaktig snitt med en glasskjærer

Før glasskjæreren ble funnet opp i 1869, brukte man en oppvarmet spiker til å skjære med, etter at glasset var gjort vått. Det ga et mye mer unøyaktig snitt enn det vi er vant til i dag – takket være glasskjæreren.

Hvis du sørger for å smøre glasskjæreren din godt (la eventuelt glasskjæreren stå i et glass med parafin) og ikke bruker glasskjæreren til å risse i annet enn glass, vil en glasskjærer kunne tjene deg i årevis. Også selv om du ikke ofrer penger på en av de dyrere modellene blant glasskjærerne.

Øv deg med en glasskjærer

Hvis du aldri har skåret glass med en glasskjærer, kan det virke som en vanskelig oppgave. Begynn derfor med å øve deg på et mindre stykke. Få eventuelt noen rester fra glassmesteren. Da vil du raskt oppdage at med en glasskjærer, er det faktisk ikke vanskelig å skjære i et av de hardeste materialene som finnes i et hus.

Dette koster en glasskjærer

En glasskjærer kan kjøpes fra under en femtilapp, og kan holde i mange år.

Glasskjærere finnes i flere forskjellige utgaver. Her kan du se de mest vanlige:

Slik fungerer en glasskjærer

Glasskjærere fungerer etter samme prinsipp, uansett hvilken modell du velger. En glasskjærer er oftest utstyrt med enten hjul av herdet stål eller en spiss av industridiamant eller hardmetall, som risser overflaten på glasset og lager et såkalt knekkspor. Rissen gjør glasset svakt, og når du brekker glasset, vil det dele seg i sporet og ikke andre steder. Av samme grunn er det viktig at du sørger for at rissen du lager med glasskjæreren er jevn og ubrutt, samt at rissen går helt ut til kantene på glasset. Ellers risikerer du at glasset vil knekke på feil sted.

Knuser glasset, eller det knekker på feil sted, kan det potensielt være farlig. Det er derfor en god idé både å kjøpe en glasskjærer av god kvalitet og gjøre deg flid når du skjærer glasset.

Når du bruker en glasskjærer, er det en god idé å dyppe skjæret på glasskjæreren i parafin. Det får skjærehjulet på glasskjæreren til å kjøre optimalt, og parafinen reduserer friksjonsvarmen som kan oppstå når du skjærer glass. Det gir det beste utgangspunktet for å få et rent og rett spor når du bruker en glasskjærer.

Bruk glasskjæreren til glassmosaikk

Skal du tilpasse glassmosaikk, er det enkelt med en glasskjærer. Du bruker glasskjæreren på samme måte som når du skjærer i vanlig glass.

Forskjellen på vanlig glass og glassmosaikkstein, er at glassmosaikken ikke knekker like lett som vanlig glass. Du må derfor bruke en tang for å knekke steinene.

Sørg for å bruke hansker, ettersom kantene på steinene kan være veldig skarpe.

En glasskjærer er også et godt verktøy når du skal tilpasse små glassmosaikkstein.

Tips til glasstyper

Skal du i gang med et større prosjekt, for eksempel et orangeri, er det mye penger å spare ved å skjære glasset ditt selv. Vanlige firkantede ruter er de enkleste å dele med en glasskjærer. Er du ikke helt fortrolig med glasskjæreren, kan det være en god idé å få glassmesteren til å ta seg av glass med skjeve mål og vinkler.

Sikkerhetsglass eller laminert glass er ikke noe du kan dele med hjelp av en glasskjærer. Disse er forsterket med seige tråder eller plast, og derfor må det brukes spesialverktøy for å tilpasse dem.

Læs mere: En glasskjærer er smartLæs mere: 3 teknikker: Få kontroll på stemjernene Læs mere: Test av baufiler

Viewing all articles
Browse latest Browse all 270