

Infrarødt termometer
Et infrarødt termometer er et smart og hendig verktøy, med mange forskjellige bruksmuligheter.
Under kan du lese om hva du kan bruke et infrarødt termometer til, hvordan det fungerer og hva du skal se etter når du skal kjøpe deg et ir termometer. Du får også en rekke gode råd til hvordan du sikrer deg mest mulig nøyaktige målinger når du bruker et infrarødt termometer.
Slik fungerer et ir termometer
Et ir termometer fungerer ved at en linse i termometeret fokuserer den infrarøde energien og sender den videre til en detektor, som deretter konverterer energien til et elektrisk signal. På displayet til det infrarøde termometeret vises det elektriske signalet som en temperaturenhet.
Med et infrarødt termometer kan du derfor gjøre temperaturmålinger på avstand og uten kontakt med den gjenstanden du skal måle temperaturen på.
Her kan du bruke et infrarødt termometer
Et infrarødt termometer kan brukes til mange forskjellige formål. Du kan blant annet bruke det infrarøde termometeret til:
- Avsløring av varmeutslipp fra boligen din - både utendørs og innendørs
- Måling av temperaturer på vanskelig tilgjengelige steder
- Sjekk gulvvarmen og se om den varmer som den skal
- Måling av temperaturer under matlaging
Under kan du bli klokere på noen av bruksmulighetene.
Sjekk boligens varmeutslipp med et ir termometer
Er huset ditt ordentlig isolert? Eller siver varmen ut til fuglene? Med et ir termometer kan du finne de stedene boligen din mangler isolasjon, og steder der altfor mye varme derfor slipper ut. På den måten kan et infrarødt termometer hjelpe deg til både å spare fyringsutgifter og skåne miljøet.
Bor du i et hus med store innendørs temperaturforskjeller, er ikke høye fyringsutgifter ditt eneste problem. I hus med store temperaturforskjeller er det nemlig større risiko for at det dannes kondens på kalde vegger – noe som kan danne grobunn for muggsopp.
Det er med andre ord mange gode grunner til å få identifisert de stedene varmen siver ut av huset ditt.

Finn varmeutslipp utendørs med et infrarødt termometer
Med et infrarødt termometer kan du raskt og enkelt finne varmeutslipp på ytterveggen av et hus. Når du skal måle temperaturen på ytterveggen er det viktig at du gjør temperaturmålinger på flere utvalgte steder på veggen. Noen steder vil du sannsynligvis oppleve at veggen er varmere enn andre steder, noe som kan skyldes et ufrivillig varmeutslipp. I tillegg bør du gjøre målingene dine på dager da det er overskyet. På solskinnsdager vil solen varme opp veggen flere steder, noe som vil gi et misvisende resultat.
Et stort varmeutslipp på ytterveggene kan skyldes flere forskjellige ting. Én årsak kan være at isolasjonen i veggen har falt sammen. En annen årsak kan være at det er en kuldebro i veggen, for eksempel i form av en gjennomgående stålbjelke.
Mange vil dessuten oppleve at varmen siver ut rundt vinduene. I de tilfellene kan varmeutslippet være et tegn på at vindusrammene trenger nye tetningslister, at fugen rundt vinduet ikke er isolert godt nok, eller at vinduet ganske enkelt er dårlig konstruert.
Finn varmeutslipp innendørs med et infrarødt termometer
En kraftig, kald trekk, et kaldt hjørne eller trekk rundt vinduer og ytter- og terrassedører er typiske varmeutslipp du kan måle innendørs.
Metoden for å måle temperaturforskjeller er den samme som utendørs – du gjør målinger på flere utvalgte steder på veggen. Ut fra målingene kan du få en indikasjon på om boligen din er tilstrekkelig isolert.
Sjekk gulvvarmen med et ir termometer
Et ir termometer kan brukes til å se nøyaktig hvor slanger eller kabler til gulvvarmen ligger på badet eller i stuen. Du kan også se om gulvvarmen virker som den skal, ved å måle temperaturen på overflaten på gulvet flere forskellige steder.

Bruk det infrarøde termometeret til matlaging
Ja, det stemmer faktisk. Du kan også bruke et infrarødt termometer på kjøkkenet.
Har du ikke et sukkertermometer – eller du bare er lei av å vaske det hver gang du har hatt det nede i en skål med smeltet sjokolade, en panne smeltet sukker eller noe annet? Da kan du i stedet skaffe deg et ir termometer.
Da kan du umiddelbart se overflatetemperaturen på sjokoladen, kremen, sukkermassen eller glasuren – helt uten bruk av et sukkertermometer. Enklere blir det ikke.

Sjekkliste til kjøp av infrarødt termometer
Valget av infrarødt termometer avhenger i stor grad av hva du skal bruke det til (og hvor mye penger du vil bruke på det).
Der er likevel et par ting du uansett skal passe på når du kjøper infrarødt termometer:
- Måleområdet: Viser hvor lav og hvor høy temperatur termometeret kan måle.
- Optikkens spredningsvinkel: Spredningsvinkelen sier noe om hvor stort punkt som måles på en gitt avstand.
- Nøyaktigheten: Ikke noe ir termometer måler 100 % riktig, og det vil derfor alltid være en unøyaktighet i temperaturmålingene. De fleste infrarøde termometere på markedet har en nøyaktighet på +/- 1 til 3 °C.
Infrarødt termometer, pris
Prisen på infrarøde termometere svinger fra et par hundrelapper til flere tusen kroner. De fleste kan fint klare seg med en av de billige modellene, men vurder alltid hva du skal bruke termometeret til før du bestemmer deg for hvilket du skal kjøpe.
Hvis du har planer om å bruke et infrarødt termometer kommersielt eller på annen måte vil ha et som er så nøyaktig som mulig, bør du gå etter et av de mest nøyaktige termometerne på markedet. Skal du derimot bare bruke et infrarødt termometer til småoppgaver i hjemmet, kan du fint klare deg med en av de billigere og litt mindre avanserte modellene.
Tips til temperaturmåling med et infrarødt termometer
Det er ingen sak å bruke et infrarødt termometer – når du vel å merke vet hva du skal gjøre for å få en så nøyaktig temperaturmåling som mulig.
Derfor har vi samlet en rekke gode tips til temperaturmåling med et infrarødt termometer:
- Husk på at du bare kan måle overflatetemperaturer med et infrarødt termometer.
- Avstem måleavstanden med det infrarøde termometerets fokus (det vil si forholdet mellom måleavstand og måleområde)
- Juster det infrarøde termometeret etter den omgivende temperaturen.
- Mål direkte på emnene. Hvis emnene for eksempel er pakket inn i en eske, skal esken åpnes og måling gjøres ned i esken – ellers måler du overflatetemperaturen på esken og ikke på selve emnet.
- Mål alltid på samme sted hvis du skal avlese temperaturen på et bestemt emne flere ganger og over en lengre periode.
- Skal du måle temperaturer på ytterveggen på et hus, skal du alltid gjøre målingene på dager som er overskyet.